PREKO 4.500 POTPISA PETICIJE ZA NORMALAN RAD UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

0

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ saopštilo je da je preko 4.500 građana potpisalo onlajn peticiju za normalan rad ugostiteljskih objekata, a da je isto toliko građana to učinilo uživo. Iz udruženja navode da je sve to učinjeno za manje od 24 sata.

“Pored vraćanja normalnog radnog vremena ugostiteljima bez nelogičnih ograničenja, zahtevamo da se po hitnom postupku započne sa primenom Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći radi otklanjanja ozbiljnog poremećaja u privredi prouzrokovanog epidemijom zarazne bolesti kovid 19 (“Sl. glasnik RS” br 54/2020, 126/2020 i 17/2021) https://www.paragraf.rs/propisi/uredba-o-uslovima-i-kriterijumima-uskladjenosti-drzavne-pomoci-poremecaji-privreda.html) i da se u najkraćem roku svim delatnostima koje su merama onemogućene da rade (ugostitelji, igraonice, perionice, ćumurane, turizam, organizacija događaja sa pratećim delatnostima, itd)”, navodi se u saopštenju.

Dalje iz udruženja navode koji su zahtevi pred nadležnim organima.

“Otpis poreza i doprinosa, nadoknada svih fiksnih troškova počev od pandemije do danas, nadoknada troškovi 80% bruto zarada za 12 meseci, ukidanje parafiskalnih nameta i nepotrebnih dažbina (eko-taksa, sokoj, natpisi na objektima,itd), smanjenje pdv-a na 5% u naredne dve godine, umanjenje lokalnih dažbina i taksi”, dalje se dodaje.

“Očekujemo da se Krizni štab reorganizuje na način da svi oni koji svojim neprofesionalnim delovanjem uzrokuju nepopravljivu ekonomsku štetu domaćim privrednicima i svi oni koji su u sukobu interesa podnesu ostavke”, zaključuje se u saopštenju.


Rad Infocentrale podržala je Fondacija za otvoreno društvo kroz projekat – Podrška lokalnom mediju „Portal Infocentrala“

Fondacija za otvoreno društvo je nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja razvija i podržava projekte i aktivnosti usmerene na razvoj demokratske kulture, otvorenosti, uvažavanja različitosti, punog poštovanja ljudskih prava svih i na promovisanje principa vladavine prava, dobrog upravljanja i odgovornosti i učešća građana u javnim poslovima, a u cilju stvaranja pretpostavki za održivi razvoj demokratskog i otvorenog društva u Srbiji.

PETICIJA 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime