POČELE „VIDOVDANSKE SVEČANOSTI“

0

Počele „Vidovdanske svečanosti“ u Pomoravlju, centralna svečanost 28. juna u porti manastira Ravanica

TRADICIONALNOM „Vidovdanskom večeri“ u Narodnoj biblioteci u Jagodini, koja se održava u okviru 32. Književnog festivala „Srpsko pero“ na kojoj učestvuju pisci iz Pomoravlja i Srbije, su počele „Vidovdanske svečanosti“ u Pomoravlju.

Centralna svečanost, posvećena Vidovdanu, Boju na Kosovu i knezu Lazaru, održaće se 28. juna u porti manastira Ravanica kod Ćuprije, zadužbini kneza Lazara, u kojoj počivaju mošti kneza, saopšteno je iz opštine Ćuprija.

„Vidovdanske svečanosti“ u Ćupriji počeće 26. juna u Zavičajnom muzeju „Horeum Margi“, izložbom srednjovekovnog oružja „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota“, koju priređuju Zavičajni muzej iz Rume i Vojni muzej iz Beograda.

Narednog dana u ćuprijskom muzeju biće upriličena promocija knjige „Srpski viteški kod“ Marka Aleksića.

U porti Ravanice, 28. juna je celodnevni program, a u kom učestvuju Viteški klub Svibor, konjički klub Nebesko brdo a biće upriličeno i druženje likovnih umetnika, Kreativna radionica Predškolske ustanove „Dečja radost“ iz Ćuprije…

LITURGIJA

U svim crkvama i hramovima Pomoravlja, Resave i Levča, biće održane liturgije i parastosi kosovskim junacima, a u Jagodini i ispred Spomenika ratnicima svih srpskih ratova na Skveru omladine u centru grada.

novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime