ODGAJIVAČI I LJUDI KOJI BRINU O VEĆEM BROJU PASA, U VELIKOM PROBLEMU

2

Vlasnici odgajivačnica, ali i mnogi pojedinci koji brinu o velikom broju pasa na lokacijama van grada, našli su se u ogromnom problemu usled zabrane kretanja od petka do ponedeljka. Životinje o kojima brinu ostaće bez hrane i vode u tom periodu i oni opravdano postavljaju pitanje nadležnima da li je to humano, da li životinje zbog novonastale situacije treba da budu izložene ovakvoj torturi.

„Imam registrovanu odgajivačnicu pasa i oko 20 nemačkih ovčara koje odgajam u prostoru koje je u skladu sa tim, propisano. Odgajivačnica se nalazi u Ribaru. Ne znamo šta da radimo. Pisali smo svima, policiji, gradskom Kriznom štabu, odbijeni smo i niko nema rešenje – kako da nahranimo pse do ponedeljka? Temperature su več visoke, da li životinje treeba da trpe do ponedeljka bez vode, bez hrane? Nije se vodilo računa o tome i naše životinje će platiti ceh, a i mi s njima. Ja ne mogu da dovedem 20 pasa kod mene u kuću gde inače živim, to je nemoguće a i to bi prouzrokovalo niz drugih problema. Kinološki savez uputio je pismo Ministarstvu poljoprivrede ali odgovor nismo dobili“ kaže Boban Stojanović, vlasnik odgajivačnice „Noster amicus“ iz Jagodine.

Nisu samo odgajivači koji odgajivačnice imaju van mesta boravka, u problemu. Tu su i brojni pojedinci koji hrane napuštene životinje ili zbrinjavaju životinje na različitim lokacijama.

„Nekoliko puta sam slala papire kako bih registrovala udruženje, ali uvek je falilo još nešto tako da nas je vanredno stanje sačekalo u nerešenom pravnom okviru. Udruženje još uvek nije zvanično registrovano a imamo 22 psa o kojima nas nekoliko brine. Oni se nalaze na različitim lokacijama. Njima je neophodna hrana i voda. Ne možemo ostaviti živa bića da trpe dva dana. Mislim da se o ovome nije vodilo računa, jer šta god da nas snađe i da se dogodi, moramo misliti na sve oko nas, na životinje koje od nas zavise. Kućica je udomila veliki broj pasa, pomaže pse u gradskom azilu, lečimo, vakcinišemo, zbrinjavamo i na sve moguće načine branimo dobrobit životinja a sada smo se našli u situaciji da zbog zabrane kretanja dovedemo te životinje u opasnost. Svaki grad bi morao da ima osobu koja se bavi ovom važnom temom i koja će ljudima izdati dozvole za kretanje. To je posao od sat vremena za jednog čoveka koji nikoga neće ugroziti“ kažu u organizaciji Kućica za spas sa sedištem u Jagodini. 

Životinje su prepuštene sebi i na taj način što veterinari neće raditi tokom vikenda. Takođe, zbog zabrane kretanja veterinari ne mogu ukazivati pomoć u hitnim stanjima koje se dogodi posle početka policijskog časa. 

Mnogo gradova u Srbiji nema registrovana udruženja za zaštitu životinja pa samim tim ne mogu kao pravna lica tražiti dozvole. U većini gradova u Srbiji ne postoji ni jedno lice u lokalnim upravama koje zastupa dobrobit životinja. 

2 KOMENTARA

  1. Da sam ja na njihovom mestu ostala bi sa psima i izdrzala 3 dana,nista strasno a bar bi mogla da ih nahranim. Valjda pored odgajivacnice postoji i smstaj da se prespava. Ko voli pse ,nista nije tesko ni nemoguce. Preziveli smo bombardovanje ,prezivecemo i koronu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime