OBDUKCIJA POKAZALA TEŠKO ZANEMARIVANJE PSA, ŽENKA JELA SUVU TRAVU DA BI HRANILA ŠTENCE

1

Obdukcioni nalaz leša psa, ženke koja je umrla u selu Tulare kod Uba, pokazao je da je u želucu imala samo suvu travu koju je jela da bi preživela i kako bi imala mleka za mladunce. Pas je bio mrtav već tri dana kada su radnici lokalnog prihvatilišta i javno komunalnog preduzeća po pozivu došli da pokupe leš majke i štenaca. Neverovatan slučaj zapostavljanja, zlostavljanja i usled toga ubijanja životinje koja je život provela na lancu, kako se sumnja, počinio je meštanin ovog sela M.A.

„Najverovatnije je do smrti došlo usled teške pothranjenosti i niskih temperatura. Životinja se nedavno oštenila, tako da je to dodatno iscrpelo organizam. U želucu je nadjena manja količina sekreta i sasušene trave“ nalaz je koji potpisuje veterinar iz Lazarevca.

„Uginula je pre dva do tri dana, leš je u stanju teške kaheksije, bez vidljivih povreda, krzno natopljeno blatom i fekalijama“ napisano je u izveštaju veterinara od 29.1.2021.

Ovaj strahoviti slučaj zanemarivanja dospeo je u žižu javnosti kada su radnici lokalnog prihvatilišta za pse koje radi u sklopu komunalnog preduzeća na poziv došli u selo Tulare da uklone leš psa i tada otkrili šta se desilo. Šarplaninka Pamela živela je iza kuće M.A. vezana lancem u raspadnutoj „kućici“. Neposredno pre smrti se okotila ali gladna i potpuno zapuštena, u blatu i vodi, sopstvenim fekalijama nije uspela da preživi, kao ni njeni štenci. Svi do jednog su uginuli. U izjavi za Infocentralu M.A. je negirao sve optužbe udruženja za zaštitu životinja u Ubu i čak najavio tužbe protiv onih koji ga navodno vredjaju i navode da psa nije hranio niti brinuo o njoj. Sam je rekao da pas nije bio čipovan, da je namerno parena sa šarplanincem i da je planirao štence „da razdeli“. Na teren je izašla i policija i veterinarska inspekcija a brojni pojedinci pridružili su se prijavi za zlostavljanje i ubijanje životinje. Udruženje iz Uba postavlja i link peticije

TRAŽIMO KAZNU ZA MUČITELJA IZ SELA TULARA ! STOP MUČENJU ŽIVOTINJA!

I izjavi koju je M.A. dao za Infocentralu negirao je sve optužbe OVDE ali iz onoga što je rekao može se prepoznati način držanja životinja u selima u unutrašnjosti. Udruženja za zaštitu životinja apeluju na gradjane da nasilje prijave ali i na Upravu za veterinu da inspekcija krene u obilazak domaćinstava širom Srbije i proveru uslova kako se životinje drže. 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime