NOVINE NA AUTO PUTU – MERENJE SREDNJE BRZINE I POMERANJE MAKSIMALNE DOZVOLJENE BRZINE

0

Osim merenja srednje brzine na naplatnim rampama na našim auto-putevima, najavljena je još jedna novina koju vozači jedva čekaju – pomeranje maksimalne dozvoljene brzine sa sadašnjih 120 na 130 kilometara na čas. Primena prve očekuje se od 1. septembra, dok ćemo za ovu drugu morati da pričekamo.

– Predloženo pomeranje ograničenja brzine na auto-putu sa 120 na 130 kilometara na čas nije jednostavan proces i za početak zahteva izmenu zakona Zakon o saobraćaju, jer po trenutnom, ograničenje na auto-putevima Srbije iznosi 120 kilometara na sat – kaže prodekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Dalibor Pešić.

Povećanje brzine, po njegovom mišljenju, najviše bi odgovaralo turistima i tranzitnim putnicima koji u velikom broju prolaze kroz našu zemlju, ali bi sa druge strane, uticali na bezbednost saobraćaja jer bi se, pri većim brzinama, povećao i rizik.

– U zemljama kao što su Švedska ili Velika Britanija ograničenje na auto-putevima je 110 kilmetara na sat čime su rizici znatno smanjeni. Ipak, u tranzitnim zemljama koje se nalaze na bitnim saobraćajnicama, brzina je veća, pa je na primer u Hrvatskoj ograničenje 130 kilmometara na sat – zakljčuje Pešić.

S druge strane, ono što vazače očekuje vrlo brzo, već od septembra, a što se mnogima neće dopasti, jeste merenje srednje brzine na naplatnim rampama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime