U duhu praznika i zimskih čarolija, novogodišnjih poklona, ukrašene jelke i lampiona, domaći kolači su uvek omiljeni deo praznične trpeze a mirisi vanile , čokolade, cimeta su najlepši ukrasi svakog doma. Jestive dekoracije na stolu su nešto što svi obožavamo, pustite mašti na volju a mi vam poklanjamo tri lepa i jednostavna recepta:
Bonžita
250 gr maslaca
6 kašika šećera
6 kašika meda
3-4 kašike susama
250 gr korn fleksa ili pahuljica “Čar na dar“
200 gr čokolade za kuvanje ili 6 kašika kakaa
Po želji – suvo grožđe , bademi, lešnici
Istopiti maslac, šećer, med i čokoladu na tihoj vatri pa u to dodati sve druge sastojke. Izliti u nauljenu pravougaonu tepsiju i ostaviti 2-3 sata da se stegne. Seći štangle.
100 gr mlevenog keksa
250 gr rendane čokolade
100 gr mlevenih oraha
100 gr maslaca
1 dcl mleka
3 kašike ruma
Kristal šećer za valjanje
Sve sastojke pomešati, dobro umesiti, formirati kuglice i valjati u kristal šećer. Staviti ih u papirnate korpice.
Rafaelo kuglice
250 gr kokosa
250 gr mleka u prahu
250 gr šećera
250 gr maslaca (ili margarina)
1 dcl vode
Još oko 100 gr kokosa za valjanje kuglica
bademi
Staviti na vatru šećer , margarin i vodu da se sve rastopi i sjedini. Skinuti sa vatre i dodati kokos i mleko u prahu i promešati da se sve sjedini. Potrebno je ostaviti na hladno oko 2-3 sata da se masa ohladi da bi se mogle praviti kuglice. U svaku staviti polovinu badema i valjati u kokos.
Uživajte!
Divni su! Kao i sve što ti inače skuvaš i spremiš. 😉