Ministarstvo potvrdilo da će se izvoditi geološka istraživanja u Siokovcu

0

U Ministarstvu rudarstva i energetike potvrđeno je da će se izvoditi geološka istraživanja na istražnom polju Siokovac. Naglašavaju da investitor ne može da započne istražne radove ili bušenje na privatnim parcelama ukoliko nema saglasnost vlasnika, prenosi Nova S.

„Prva godina istraživanja odnosi se na prikupljanje i analizu svih raspoloživih podataka o dosadašnjim istraživanjima. Samo jednim delom biće obuhvaćeni terenski radovi. Litogeohemijsko, pertografsko i rudnomikroskopsko oprobavanje, odnosno uzimanje uzoraka sa površine terena. Po projektu je planirano izvođenje istražnog bušenja u drugoj i trećoj istražnoj godini ukupne dužine 1.000 metara, kao i prateća laboratorijska istraživanja“, navode u ministarstvu.

Takođe, kažu da je Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima definisano da nosilac istraživanja početak radova prijavi lokalnoj samoupravi, kao i da im dostavljaju sva izdata rešenja.

Australijska kompanija „Jadar litijum“ traga za rudom u takozvanom litijum-boratskom pojasu u Srbiji. Trenutno obavljaju istraživanja na planini Cer, u blizini Vranja i Rekovca. Ali, kako se navodi na sajtu ministartva rudastva i energetike, dobili su još pet dozvola za ukupnu površinu od 260 kvadratnih kilometara.

Kako je Infocentrala pisala u tekstu U Siokovcu bez pristaka vlasnika parcela, vršena „neka merenja“ u selu Siokovac vršena su neka istražiavnja, ali o tome nisu bili upoznati vlasnici parcela. Meštani Siokovca još uvek ne znaju ko je ispitivanja vršio, a ni od nadležnih ne stižu informacije niti odgovori. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime