KRAJ ALIEXPRESA ZA SRBIJU?

11

Opcija besplatne dostave više ne postoji za Srbiju kada su u pitaju platforme Aliekspresa i Alibaba. Recimo, garderoba za decu, za koju se ranije plaćala poštarina od nekoliko dolara sada iznosi čak 70 ili makar nekoliko desetina dolara, prenosi Ozonpress.

Efektiva, organizacija potrošača, objavila je da su ove kompanije prestale da isporučuju robu za Srbiju zbog masovnih krađa paketa koje su se dešavale u Pošti Srbije. Efektiva je naglasila da je tražen sastanak za nadležnima u Pošti a kako kažu, ne isključuju ni krivične prijave. 

„Kupovina preko Aliexpres-a, Alibabe, Wish-a i drugih platformi! Kako je bilo dok nestajanje pošiljki na poštanskoj carini ili kasnijoj distribuciji, nije doseglo nivo organizovanog kriminala?

Kupac iz Srbije na sajtu „Aliexpress“ kupi predmet vrednosti 15$ a poslovni Kinez mu da još besplatnu dostavu, tzv „free shipping“, da bi ga motivisao da i dalje kupuje kod njega. „Aliexpress“ novac drži u depozitu kod sebe i obaveštava prodavca da u roku (obično do 7 dana) mora poslati pošiljku kupcu u Srbiju, kao i da određuje zaštitni period za kupca od 60 + 15 dana. U tom roku od 60 dana pošiljka mora da stigne do kupca u Srbiju, a u dodatnom roku kupac ima mogućnost da proveri autentičnost i kvalitet robe.

Ukoliko je sve u redu, kupac potvrdi prijem u roku do 60 dana i ako u narednih 15 dana ne pokrene spor zbog kvaliteta robe ili oštećenja, „Aliexpress“ TEK TADA ISPLATI PRODAVCA.

Da bi nam omogućili besplatnu dostavu i time povoljnu cenu, Kinezi su nam slali pošiljke koje se zvanično nazivaju „male poštanske pošiljke“ (recimo kao obično pismo) a te pošiljke imaju „tracking number“ ali samo do izlaska iz Kine. Zadnja informacija koju po tom broju kupac može da dobije je: „pošiljka je napustila zemlju porekla“. Poštar takvu pošiljku ostavi u sandučetu jer nema obavezu čak ni da mu neko potpiše dostavu.

Sve je to lepo bilo dok domaći skotovi nisu skontali da su te male postanske pošiljke „na izvol’te“ i počeli masovno da ih kradu. Kupci zbog toga masovno pokreću sporove zbog nedostavljene pošiljke u zastitnom roku od 60 dana. Tim za rešavanje sporova „Aliexpressa“ uvek presudi u korist kupca i novac vrati, a prodavac ostane i bez robe i bez novca.

Znači Kinez proda robe u Srbiji za 10.000 €, od „Aliexpressa“ dobije 7.000 € a ostalih 3.000 € „Aliexpress“ isplati oštećenim kupcima u Srbiji za robu nestalu na poštanskoj carini Srbije (ili nekom drugom mestu) ali i malim lokalnim poštama širom Srbije.

Posle su se ovi naši skotovi osilili pa počeli da kradu i pošiljke sa brojevima za praćenje uz drski izgovor ako tražiš svoju pošiljku: „naš sistem ne podržava tu formu brojeva za praćenje“…. on „ne vidi vašu pošiljku“…! I tu je KRAJ.

Do čega je to dovelo?

Mi iz Srbije možemo da kupimo samo artikle do 4,99$ jer su se kineski trgovci preračunali da te male štete mogu da podnesu. Ako hoćete recimo, da kupite
termos bocu od 8,77$ koja se ranije dobijala sa besplatnom dostavom, sada je najjeftinija dostava 37 $ a obično ni to ne daju već možemo samo da kupimo uz plaćanje DHL-u 142,07$. Dokaz, slika u prilogu!

I tako su se oni elegantno otarasili nas „Srba lopuža“! Većina je jednostavno stavila natpis „NOT DELIVERED TO SERBIA“… odaberite adresu dostave u nekoj drugoj zemlji! Još uvek možemo da kupimo na „Wish“-u koji je dosta skuplji ali je pitanje kad će nas i oni otkačiti.

Dakle, zbog gladnih i bahatih skotova, koji rade na prijemu, pregledu, carinjenju ili distribuciji robe, Srbija je došla na listu lopovskih zemalja a njeni građani mogu da naruče proizvod vrednosti do 5$, jer toliko vredi poverenje koje imamo kod prodavaca!

Uputili smo dopis Pošti Srbije, tražimo sastanak na ovu temu, a isto ćemo tražiti i od Uprave carine! Ne isključujemo ni mogućnost krivičnih prijava, jer ovde se radi o organizovanom kriminalu koji se verovatno meri milionima evra“ navodi Efektiva. 

 

11 KOMENTARA

 1. Ove tvrdnje nisu tačne. Tačno je da je poštanski saobraćaj sa Kinom u prekidu od marta meseca što možete videti i na sajtu pošte. Od skoro je proradila veza sa Singapurom, ali treba nekoliko meseci da se isporuče zaostali paketu pa ćemo se još načekati za jeftinu poštarinu. Logističke firme kažu da je poskupeo i usporio transport jer su sve svetske linije popunjene sanitetskim materijalom, što je danas prioritet transporta.
  Da sumiram, problem je u našoj državi. Kinez mi kaže:”Vaša država funkcioniše po ratnim zakonima i ne mogu da ti pošaljem paket.” Samo mi, C. Gora i BiH nismo uspeli da organizujemo poštanski saobraćaj sa Kinom. Prema Albaniji, Makedoniji, Siriji, Somaliji, Keniji saobraćaj funkcioniše kao i ranije.

 2. Naravno da u Srbiji u poštama otvaraju pakete i koverte i kradu,radnici u dogovoru sa šefovima i tako dalje!I niko ne odgovara! Najveća stoka!!!! Više puta mi se desilo da poslata stvar nikada ne stigne na adresu,tako da nije čudno što svi odustaju od Srbije. Kako radimo,tako nam se vraća.

 3. Nije tacno, evo upravo dezinfikujem i otvaram 4 posiljke sa Aliexpresa. Treba razumeti desio se prekid svih komunikacija na svetskom nivou zbog Covida. Posiljke dosta kasne ali stizu. Treba vremena da se rute sa jeftinim shipingom ponovo uspostave.

  • Od 50 pošiljki koje sam naručio pre pandemije uopšte… 20 mi nikada nije stiglo, jednostavno su isparile.
   Tako da ako neko može da priča o „radu“ carine i pošte onda sam sigurno ja sa 50 naručenih u proteklom periodu a ne ti sa 4 samo.
   Slušaj priču tamo pre nove godine se dešava:
   „Kažem ja mom poštaru Chakiju, Chaki imam neke Kineze čekam da mi stignu da znaš… Tek će on meni, važi da pogledam kući pa ću ti donesem ako ima… Hahaha.
   Aloooo bre rodjače, ti tudje pakete gomilaš kući jebote. Čekaš da ti neko kaže, spomene, pa ako niko ništa ne pita… Postaje tvoj. Užas

 4. Ja sam siguran da nije samo problem do poste.
  Problem je kod nas!!!

  Siguran sam da su kupci koji su dobili ono sto su porucili, zahtevali ‘ostetu’ od aliexpesa kao da paket nije stigao, jer ne postoji pracenje do krajnjeg primaoca..

  E zbog toga sto misle da su mnogo pametni kupovace lokalno po mnogo mnogo višim cenama..

  Samo sto su mnoge postene korisnike lišili mogucnosti porucivanje po dobrim cenama..

 5. Apsolutno tacno. Sva roba sa Wisha je ukradena u posti. Kinezi su mi vratili novac i rekli da ukoliko roba ipak stigne, ne moram da platim. Roba nikad nije stigla, ja sam svoj novac dobio nazad, ali kinezi su ostali i bez robe i bez para za postarinu. Lopovi iz poste.

 6. Pa ajde koliko nas ovde nije dobilo pošiljke iz Kine??? Na carini su lopovi, a i u poštama. Meni do sada nije stiglo preko 100 pošiljki iz Kine, za neke sam dobio refund, a za neke ništa jer imaju podatak da su stigle u Srbiju…pre Corone i za vreme ništa nije bolje, kao ni posle nje jer lopova ima na svakom ćošku. Na Novom Beogradu poštar mi nije dostavljao pošiljke, mangup klošarski, posle ih je navodno izgubio…posle strajkujete lopurde što nemate 100 hiljada platu. Otkaz za sve lopovcine

 7. naravno da kradu, porucila sam punjivu bateriju za 20e,nikada mi stigla nije a pise da je isporucena. ne treba nama nista ciniti jer smo skotovi

 8. Ja sam pre oko 3 godine poručio mobilni telefon. U Srbiju je ušla samo ambalaža, jer nikako drugačije paket ne bi dobio „oslobodjeno carine“ pečat. Dakle, neko ga je ranije maznuo (ili na carini).
  Problem je što NIKO u našoj pošti nije ništa uradio po tom pitanju! Paket je meren na svakom punktu i prispela težina je bila oko 20% od originalne, zapisane na samom paketu.
  Nisu ukrali, ali nisu ništa uradili, a mogu itekako, dok nisam cimao svaki dan da nešto rade. Saučesnici u kradji.

  Tri godine nisam poručio ništa iz inostranstva i ne nameravam ni nadalje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime