Kako održavati dvorište tokom jeseni i spremiti ga za zimu?

0

Početkom proleća se trudite da oplemenite svoj dvorišni prostor, kako bi uživali narednih meseci u svojoj  zelenoj oazi. Već na izmaku leta i dolaskom prvih jesenjih dana vaše dvorište gubi nešto od svog dekora i lepote, što je sasvim normalno. To svakako ne treba da vas obeshrabri. Dovoljno je samo malo truda kako bi vaše dvorište sačuvalo lepotu prostoratokom jeseni i zime u skladu sa vremenskim prilikama.

Ne zaboravite da su dvorište i kuća samo vaš posed!

Pozna jesen kao i cela zima su periodi u godini kada ne provodimo previše vremena napolju. Usled te naše prinudne izolacije nemamo potpuni uvid šta se dešava u dvorištu. Verovatno vam ne bi bilo svejedno da vam u dvorište ulazi bilo ko bez nadzora. Bilo bi dobro da vam je dvorište potpuno ograđeno, a ukoliko nije, razmislite o tome da postavite neku zaštitnu barijeru u vidu ograde. Kapije su takođe važne, moraju biti jake i stabilne. Naš savet su klizne kapije, cenа је pristupačnа i usklađenа sa modelima i potrebama savremenog čoveka.

Kako bi vaše dvorište bilo osvetljeno i kako biste uvek imali uvid ko vam dolazi pre nego se začuje zvono, led svetlo sa senzorom možete jednostavno instalirati iznad ulaznih vrata. Ovaj mali uređaj je veoma koristan a pritom ne košta puno.

Jesenji radovi su veoma bitni

Ukoliko imate lepo i uređeno dvorište sigurno znate da tokom cele godine imate posla u njemu. Zato ne treba da vas demorališe dolazak hladnih dana već je važno da se posvetite jesenjim radovima kako bi vaš vrt zablistao tokom sledeće vegetacione sezone.

Ovo je period kada treba da orežete i naprskate dekorativno rastinje, a trajne biljke da podrežete i razmnožite. Takođe tokom oktobra jednogodišnje cveće se smenjuje sadnjom dvogodišnjeg, ali ono čemu treba da posvetite posebnu pažnju je svakako trava. Kako biste i naredne godine uživali u lepoti travnjaka tokom jeseni mu morate posvetiti posebnu pažnju.

Košenje i zalivanje travnjaka tokom jeseni

Budite oprezni kada je u pitanju kasno jesenje košenje travnjaka. Vizuelni efekat jeste izuzetan kada je trava nisko pokošena, ali na taj način nanosite štetu travi, jer je potpuno nespremnu uvodite u zimu.

Greška je kada tokom jesenjeg suvog perioda prestanete sa zalivanjem. Ako je jesen bez kiše i sa neuobičajenim temperaturama za to doba godine, dolazi do sušenja zemljišta.  Usled toga slabi kondicija travnjaka. Važno je zalivati travnjak u jesenjem sušnom periodu (sa manjom količinom vode) kako biste i tokom naredne godine mogli da uživate u lepoti svog vrta.

Jesenje opadanje lišća

Verujemo da vas nervira kada vam izgled dvorišta kvari list koji opada tokom jeseni. Svakako treba ukloniti opalo lišće sa travnate površine, ali ne zaboravite da ono može da bude veoma korisno. Dobro bi bilo da sloj do 10 cm lišća ostavite ispod drveća, ispod ukrasnog  žbunja i grmlja kao i na lejama za cveće i povrće koje ste prethodno raščistili.

Odvojite vreme i opalo lišće rasporedite u leje uz pomoć grabulja, a zatim ga pokrijte zemljom kako ga vetar ne bi oduvao. Na taj način se ubrzava proces truljenja i formira se bogat humus koji će pospešiti intenzivno cvetanje biljaka narednog proleća.

Jesenji dani su idealni za sadnju lukovica

Kako biste već sa prvim prolećnim danima imali lepo cveće u vrtu potrebno je da ga posadite početkom oktobra. Lukovice posadite u zemlju na dubini koja je bar dva ili tri puta veća od njihove visine. Vodite računa da ih ne posadite suviše duboko, jer u tom slučaju biljka neće uspeti da izbije iz zemlje.

Prolećne lukovice i krtole možete saditi tokom cele jeseni, mada vam preporučujemo da ih posadite što pre kako bi se ukorenile pre zime. Podzemni delovi irisa, zumbula i narcisa dobro podnose niske temperature tako da ih mrazevi neće oštetiti.

Ne zaboravite baštensku opremu

Baštenska oprema je nešto što može dugo da vam traje ukoliko je pravilno održavate. Kosilicu za travu detaljno očistite od zaostale sasušene trave, podmažite delove koji se podmazuju i po potrebi naoštrite noževe. Sekače i makaze naoštrite obavezno pre nego ih ostavite na sigurno mesto do sledeće sezone.

Motike, grabulje, lopate i druge alate dobro operite a zatim ih temeljno osušite. Metalne delove podmažite uljem, jer ćete tako sprečiti rđu. Drvene drške premažite lanenim uljem kako biste ih očistili a istovremeno i zaštitili.

Nakon ovoga sav potreban alat ostavite u pomoćnu prostoriju koja je namenjena za skladištenje takvih stvari. Jedino na ovaj način možete biti potpuno sigurni da će vaš alat u ispravnom stanju sačekati sledeću sezonu kada će ponovo biti u upotrebi.

Ukoliko se budete pridržavali ovih saveta i pravilno tretirali dvorište i okućnicu, ostaje vam samo da uživate u toplini svog doma kada jesen zakuca na vrata. A već narednog proleća vaše dvorište će zahvaljujući idejama, umešnosti i vrednoći zablistati u punom sjaju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime