U prostorijama Demokratske stranke u Jagodini održana je postizborna sednica koalicije „Jagodina – moj grad“ na kojoj su prisustvovali čelnici Gradskih odbora potpisnica koalicije- DS, LDP, SPO i ZZS, kao i kandidati za odbornke i članovi odbora ovih stranaka.

„Jednoglasno je doneta odluka da ova četri jagodinska odbora nastave dalju saradnju koja će se odnositi na buduće zajedničke projekte, programe i nastupanja. Opšta ocena svih prisutnih je da je ovo bila jedna od najpozitivnijih kampanja u kojoj su članovi koalicije učestvovali  do sad i da je tokom cele kampanje vladao timski duh i besprekorna saradnja u izbornom štabu.

Što se tiče rezultata samih izbora, članovi koalicije su složni da nema mesta za nezadovoljstvo s obzirom da su uslovi u kojima su se izbori odvijali bili više nego neravnopravni, pogotovo jer je na lokalu stvorena referendumska atmosfera izmedju dve stranke u kojoj očigledno nije bilo mesta za bilo kakvu alternativu. Stranke demokratske orjentacije, sa skromnim finansijskim sredstvima i skoro bez ikakve medijske podrške, nisu imale šansu protiv dve vodeće političke partije iza kojih stoji finansijska moć i jaka medijska naklonost.

Na žalost, grad Jagodina koji je nekada bio uporište demokratskih promena 90.-ih godina, nakon ovih izbora neće u svom parlamentu imati ni jednog predstavnika iz demokratskog bloka. Razlozi za takvo stanje mogu se tražiti i u redovima samih stranaka, ali je činjenica da ovi izbori sasvim sigurno nisu protekli u fer i korektnoj atmosferi, da je kršena predizborna tišina, zbog čega su GrO DS i LDP podneli prijave, a dovodi se u pitanje i sama regularnost izbornog procesa, o čemu svedoče mnogobrojni prigovori Gradskoj izbornoj komisiji i poništeni izbori na dva biračka mesta.

Koalicija „Jagodina – moj grad“ osudjuje svaki pokušaj izborne kradje, kako na lokalu, tako i na teritoriji cele Republike Srbije. Ustavno pravo svakog gradjanina je pravo glasa i nedopustivo je da posle toliko godina borbi za to pravo ponovo imamo situaciju da se dovodi u sumnju izborni proces i govori o izbornoj kradji. Zbog toga insistiramo da se svaka sumnja razjasni, a eventualni počinioci izborne kradje kazne shodno zakonu Republike Srbije, kako se više nikada ovakva krivična dela ne bi ponovila.

Na kraju, koalicija „Jagodina – moj grad“ zahvaljuje se svim ljudima koji su 24. aprila izašli na birališta i bez ikakvog pritiska, slobodnom voljom dali podršku kandidatima za odbornike i programu naše liste“ navodi se u saopštenju ove liste.

U Jagodini je na lokalnim izborima glasalo 64.637 upisanih birača Jagodine. Za Jedinstvenu Srbiju/SPS glasalo je 18.676, za SNS 9.127, Srpsko ruski pokret 822, SRS 1216, Savez za bolju Jagodinu 1.624, Dveri 1.199, Jagodina naš grad 1.117, Romska 193, Ruska 516.

Nema komentara