U Jagodini je ovog leta izvršena zamena starih azbestnih vodovodnih cevi, starih 60 godina, iskopano nekoliko novih bunara, izgrađen rezervoar na Đurđevom brdu i obezbeđeno snabdevanje grada zdravom pijaćom vodom u nekoliko narednih decenija.

Ovo je Tanjugu rekao Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada Jagodina, i naglasio:

To je ogromna investicija, sa novim bunarima povećan je kapacitet vode, a iz rezervara na Đurđevom brdu, grad može da se snabdeva vodom 24 sata, što je veoma važno, i ne verujem da i jedan grad ima takav rezervoar – rekao je Marković novinarima.

On je dodao da se “nije desilo u prethodnih 11 godina da je grad bio bez vode, iako su izgrađeni brojni stambeni i poslovni objekti, koji su se priključili na vodovod”.

Reč je o rekonstrukciji distributivne vodovodne mreže i magistralnog vodovoda, u dužini 20 kilometara koji se finansiraju sredstvima Vlade Nemačke preko Nemačke razvojne banke KFW, objasnio je Dragan Lukić, generalni direktor JKP “Standard” u čijem je sastavu vodovod.

Vrednost radova je 4,5 miliona evra.

Zahvaljujući odlučnosti lokalne samouprave, kreditno tehničkom aranžamanu Vlade Nemačke, Vlade Srbije i JP ‘Standard’, zamenjene su sve azbestne cevi nakon 60 godina, novim ekološkim tipa “duktil” koje imaju stogodišnju garanciju, i dobijen jedan novi kvalitativni nivo snabdevanju vodom – rekao je Lukić.

Promenjeno je 20 kilomatra novih cevi i grad je dobio novi kvalitet života što se tiče vodosnabdevanja, ocenio je on i dodao da će uz obezbeđenje zdrave vode za piće, novi cevovod smanjiti i tehničke gubitke vode.

Lukić je ovu investiciju nazvao “poslom veka” i dodao da je Kfw odobrila izgradnju još pet novih bunara, dva su izgrađena sa 35 litara vode u sekundi, a osatla tri će biti izgrađena do proleća naredne godine.

U toku je uvođenje ‘skada’ elektronskog sistema za merenje protoka vode sa daljinskim nadzorom, a nabavljeni su i psioni prenosni kompjuteri očitavanje vodomera. Jagodina, ima izgrađen vodovod od 1963. godine, i jedan je od retkih gradova u Srbiji koji nemaju problema sa vodom i u najsušnijim periodima u godini.

Uz grad i okolna velika sela, namera Skupštine grada je da i druga sela imaju zdravu pijaću vodu radi buducnosti, ističu u Skupštini grada.

Jagodina godišnje proizvede 7,4 miliona litara vode a isporuči 6,6 miliona litara, sa nova tri bunara proizvodnja vode će biti 20 odsto veća i rešiće problem vodosnabdavanja Jagodine u narednih nekoliko decenija.

Lukić je istakao da je, zahvaljujući lokalnoj samoupravi, od strane Vlade Nemačke, Vlade Srbije, i KFW banke, obezbeđeno i šest miliona evra za rekonstrukciju Sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Jagodini.

Vrednost investicije je 6,5 miliona evra a 95 odsto je donacija – rekao je Lukić.

On je objasnio da rekonstrukcija podrazumeva i izgradnju sistema biogasa, koji će zameniti utrošak električne energije na samom postrojenju za 80 odsto.

Početak radova planiran je za drugu polovinu 2016. godine.

Tanjug

Nema komentara