Sećam se da nam je baba pravila karamel čaj kada smo bile bolesne. Većina uprženi šećer preliva mlekom. Moja baba nije volela mleko, a ne volim ga ni ja. Karamel čaj sa limunom je dobro rešenje, a sirup protiv kašlja još bolje. Ni jedno ni drugo ne može da škodi.

Baba je često preporučivala i komad slanine koji će postepenim topljenjem u ustima obložiti grlo i rešiti probleme.

Eto, za nekoga slanina, za nekoga čaj, a za nekoga sirup. Poznato je da kod tradicionalnih recepata i saveta nema greške.

Sastojci:

1 šolja šećera

1 šolja vode

10-tak listova lovora

2 kašike čaja od žalfije

*šolja 2 dl cca, 150 g šećera cca.

**čaj od žafije=sušena žalfija

Sirup protiv kašlja, priprema:

Upržite šećer na uobičajen način – pržite ga dok ne dobije lepu braon boju, ali pazite da ne zagori. Sipajte šolju vode. Poklopite i kuvajte dok se šećer ne otopi. Potom dodajte lovorov list i čaj od žalfije. Kuvajte desetak minuta.  Sirup držite u poklopljenoj posudi (u kojoj se kuvao) dok se ne ohladi. Zatim ga procedite sipajte u flašicu ili teglicu. Preporuka je da se sirup protiv kašlja pije 3 puta na dan – jedna kašičica pola sata pre jela. Ukoliko do sada niste pripremali karamel čaj, okvirne mere bi bile 1 kašika šećera, 2,5 dl vode i limun po ukusu.

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.

Nema komentara