DEVOJČICA STARA DVE I PO GODINE PREMINULA USLED PROBLEMA SA PLUĆIMA

0

Dvipogodišnja Sara Trifiunović iz Svilajnca umrla je u jagodinskoj bolnici. Roditelji navode da su lekari naveli da je uzrok smrti bronhiolit, stanje između bronihitisa i upale pluća, kao i da je Sara prethodnih desetak dana lečena u svilajnačkom Domu zdravlja inhalicijom zbog kašlja, navodi Blic.

Sara je sahranjena juče u rodnom Kušiljevu, posle odbukcije koja je obavljena po nalogu Višeg tužilaštva. Dete je lečeno u Domu zdravlja u Svilajncu od 28. decembra zbog temperature i kašlja, preminula je 10 janura.

– Našu bol ništa ne može da nadokndi. Očekujemo nalaz obdukcije. Nezvanično su nam kazali da je dete preminulo od zapaljenja pluća, a dete je lečeno inhalacijom od kašlja. Sara bi u aprilu napunila tri godine – kaže neutešni otac Miloš.

Saru su roditelji odveli lekaru, zbog temperature, 28. decembra kada je dobila terapiju, ali 9. januara u ponedeljak ujutru prepisana je samo inhalacija.

– Posle prve terapije 28. decembra detetu je bilo bolje nekoliko dana, zatim su usledili praznici, ali u subotu i nedelju počela je kašlje. U ponedeljak nam je doktorka dala inhalaciju. Pitao sam doktorku da se uradi snimanje pluća, ali ona je smatrala da ne treba zračiti malo dete – priseća se Miloš.

Saru je inhalacija osvežila, ali tokom dana bivalo joj sve lošije, oko ponoći je zatražena pomoć u hitnoj službi, pa je upućena u Jagodinu, ali spasa nije bilo, oko četiri sata u utorak ujutru dete je preminulo.

– Lekari ništa nisu mogli da urade. Sada se svi pitamo zašto doktorka nije dala uput za snimanje pluća, zašto nismo dobili uput da radimo laboratoriju, analizu krvi i mokraće. Sara je živa stigla do Jagodine, dete je disalo kada ga je supruga predala lekarima. Lekari su pokušali reanimaciju, sve što je bilo u njihovoj moći – priča Miloš i pita se kako lekari u Svilajncu „nisu čuli zapaljenje pluća, jer nije to mala stvar“.

– Doktor kome verujemo je rekao da je kašalj i prepisao inhalaciju u kućnim uslovima. Imamo još jedan problem u selu, beba od trinaest meseci, lečena je četiri nedelje od gripa, a sada ima zapaljenje pluća i u mnogo teškom stanju leži na pedijatriji u Ćupriji – priča Miloš.

Sara je primljena u jagodinsku bolnicu sa dijagnozom bronhiolit, odnosno prelazno stanje između bronhitisa i upale pluća. To je po rečima lekara stanje koje se leči, a dete je lečeno od 1. januara. Životne efunkcije deteta su odumirale kada je ušlo u bolnicu. Lekari, pedijatri i anesteziolozi su pokušali reanimaciju, međutim nije im ostalo ništa drugo sem da konstatuju smrtni ishod, dete više nije davalo znake života.

– Dete je već bilo mrtvo kada je doveženo u bolnicu. Ništa zvanično bolnica nije saopštavala povodom toga. Imali smo unutrašnju kontrolu, stučnu proveru, komisija je zasedala, pa kada bude sve poznato videćemo da li ćemo izaći sa saopštenjem u javnost. Uglavnom se sve sprovodi što treba po tom pitanju. Tražena je sudsko-medicinska obdukacija, roditelji su bili protiv toga, ali tužilaštvo i zakon to nalažu – kaže zamenik direktora te bolnice dr Aleksandar Ilić.

U Višem tužilaštvu potvrđuju da je obdukcija obavljena i da se za desetak dana očekuju rezultati svih analiza, jer su delovi tkiva poslati u laboratorije.

Direktorka Doma zdravlja u Svilajncu Vera Branisavljević se nije javljala na telefon. Kako saznajemo i tamo se sprovodi kontrola rada u tom slučaju.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime