Čabarkapa: Kroz projektno sufinansiranje većina medija kupljena je parama iz budžeta

0

Na tribina na temu „Novinari nisu prekarni radnici“ , održanoj u Paraćinu, u organizaciji Sindikata novinara Srbije, govorila je Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS. Tribina je deo projekta koji je finansijski podržala lokalna samouprava.

„Nakon donošenja seta medijskih zakona novinari su postali prekarni radnici. Novinari imaju nesiguran posao, male i neredovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi. Ono na čemu mi kao Sindikat novinara insistiramo jeste da se donese granski kolektivni ugovor koji će precizirati ko i pod kojim uslovima može da bude novinar. Da bismo do toga stigli potrebno je da imamo reprezentativne sindikat“ rekla je Čabarkapa.

Ona je istakla da su mediji danas privatizovani, kroz projektno sufinansiranje većina je kupljena parama iz budžeta, postali su partijski mediji i to u većini slučajeva nisu profesionalne informacije. Takodje tokom privatizacije sedamdeset i nešto medija, 1300 ljudi je ostalo bez posla. Mi insistiramo da se naprave lokalni i regionalni mediji“ dodala je ona.

Čabarkapa je rekla da je država dužna da obezbedi javno informisanje i ono što je važno za svakodnevni život građana.

„Država se nije povukla iz medija. Rezultat medijske reforme jeste to da je trenutno stanje medija najteže u novijoj istoriji. Nino Brajović se za to zalagao, mi smo bili protiv toga“ završila je Čabarkapa.

 

(Tekst je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime