Bol u stomaku u trudnoći – mogući uzroci

0

Već smo naučili da izignorišemo povremeni probadajući bol ili grč u stomaku ili upornu glavobolju. Na ovakve tegobe je većina žena već oguglala, posebno tokom ciklusa. Međutim, tokom trudnoće svaki bol shvatamo nekako ozbiljnije i prepoznajemo ga kao pokazatelj komplikacije.

Trudnice su posebno osetljive na bol koji se javlja u predelu abdomena, jer je reč o regiji koja je najbliže bebi. Buduća mama će se zabrinuti ako oseti probadanje u stomaku i odmah zakazati pregled kod lekara. Mada je u većini slučajeva reč o sasvim benignom problemu, odluka o lekarskoj poseti nekad može biti spasonosna – i za bebu i za mamu.

Simptomi koje trudnica ne sme zanemariti

U većini slučajeva se bol u stomaku javlja iz potpuno bezazlenih razloga i prolazi nakon određenog vremenskog perioda. Oštar grč u donjem delu stomaka može biti prouzrokvan širenjem abdomena. U pitanju je bol u ligamentima, kao posledica prilagođavanja tela na plod koji neprestano raste i razvija se. Bol u stomaku može izazvati konstipacija, koja se prilično često javlja tokom trudnoće. Nakupljanje gasova takođe može izazvati neprijatnost i bolove. Ovakav bol će uglavnom proći posle pražnjenja, odmora, ili promene položaja.

Ipak, bol u stomaku može biti i upozoravajući simptom, koji ukazuje na mogući nastanak ozbiljnih komplikacija. Hitno zatražite lekarsku pomoć ako, pored intenzivnog i konstantnog bola u abdomenu, primetite i neki od sledećih simptoma:

  • vaginalno krvarenje
  • uporni grčevi
  • sumnjiv vaginalni sekret
  • bol i peckanje tokom mokrenja
  • bol u donjem delu leđa
  • jak i sve intenzivniji bol, čak i nakon dužeg odmora.

Stanja i komplikacije na koje može ukazivati jak bol u abdomenu

Ektopična ili vanmaterična trudnoća je jedno od stanja čiji je simptom intezivan i dugotrajan bol u stomaku. Nastaje kada se oplođena jajna ćelija usadi van materice (često u jajovodu). Vanmaterična trudnoća ne može rezultirati rađanjem zdravog ploda i neophodan je tretman medikamentima ili hitna hirurška intervencija. Simptomi ektopične trudnoće se najčešće javljaju između četvrte i dvanaeste nedelje trudnoće i uključuju: bol u stomaku i krvarenje, bol u ramenima, osećaj neprijatnosti prilikom pražnjenja.

Bol u stomaku može ukazivati i na spontani pobačaj, posebno ako se javi pre 24. nedelje trudnoće. Spontani pobačaj je uglavnom propraćen vaginalnim krvarenjem. Što pre zatražite lekarsku pomoć.

 

Bol tik ispod rebara je uobičajen za kasniju fazu trudnoće, jer plod raste, a materica je uvećana. Ipak, ako je bol intenzivan i ne prestaje, a posebno je oštar na desnoj strani, postoji mogućnost da se radi o preeklampsiji. Preeklampsija predstavlja povišen krvni pritisak u trudnoći i može dovesti do ozbiljnih komplikacija i ugroziti život majke. Najčešće se javlja u kasnijoj fazi trudnoće, nakon dvadesete nedelje. Obratite pažnju na druge simptome preeklampsije: glavobolje, problemi sa vidom, otok stopala, šaka i lica.

Bol u stomaku može upućivati na prevremeni porođaj, ako se javlja pre 37. nedelje. Ako su grčevi u predelu stomaka konstantni i ne smiruju se, hitno zatražite lekarsku pomoć.

Abrupcija placente (posteljice) može biti krivac za uporan bol u stomaku. U tom slučaju se bol ne pojavljuje periodično kao što je to slučaj sa kontrakcijama, nego je konstantan. Do ovog stanja dolazi kada placenta počne da se odvaja od zida materice, izazivajući pri tome bol i krvarenje. Svaki problem sa posteljicom zahteva lekarsku intervenciju, jer je znak da veza između deteta i mame ne funkcioniše.

Infekcije urinarnog trakta se relativno često javljaju tokom trudnoće. Mogu izazvati konstantan bol u abdomenu i ponekad prilikom mokrenja. Uglavnom ih je lako tretirati.

Ovo svaka trudnica treba da zna

Bol u abdomenu će shvatiti ozbiljno sve buduće majke, a posebno one koje su već doživele ektopičnu trudnoću, spontani pobačaj, preeklampsiju ili abrupciju placente. Svaki bol koji ne mogu objasniti im vraća loše uspomene, te ga doživljavaju kao upozorenje da sa bebom nešto nije u redu. Zato se preporučuje prenatalno testiranje.

Prenatalno testiranje je namenjeno svim trudnicama, ali se posebno preporučuje trudnicama koje spadaju u rizičnu grupu: starije od 35 godina, nepovoljni nalaz dabl/tripl testa, opterećena porodična anamneza, istorija spontanih pobačaja, trudnoća kao rezultat vantelesne oplodnje.

Ono što je najvažnije, jeste da je sama procedura neinvazivna, što znači da nema rizika ni po mamu, ni po bebu. Za analizu je dovoljno prikupiti malu količinu venske krvi majke, a rezultati testiranja stižu već za nekoliko dana. Prenatalni test je dostupan već od desete nedelje trudnoće, a otkriva najčešće trizomije – Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom i pol bebe. Ukoliko rezultati testiranja ne ukazuju na postojanje aneuploidija – budući roditelji mogu odahnuti i uživati u nastavku trudnoće.

Ukoliko osećate intenzivan i uporan bol u stomaku, nemojte čekati dodatne simptome i odmah kontaktirajte lekara. Verovatno se radi o bezazlenom problemu, koji možda nije ni povezan sa trudnoćom, ali blagovremena reakcija ponekad može predstavljati razliku između života i smrti. Zato je svaka žena kada ostane trudna potpuno u pravu što sve sumnjive simptome koje primeti tokom trudnoće shvata daleko ozbiljnije. Samo obavljate svoju majčinsku dužnost i štitite svoje dete od samog starta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime